Borówka amerykańska – uprawa

      Brak komentarzy do Borówka amerykańska – uprawa
borowka amerykanska uprawa

Borówka amerykańska z roku na rok zyskuje coraz większe grono fanów. Jednak owoce te mimo niewątpliwych walorów smakowych oraz bogactwa witamin, jakie w sobie zawierają, są dość drogie, dlatego coraz więcej osób decyduje się na uprawę borówki na działkach czy w przydomowych ogrodach. Uprawa borówki amerykańskiej nie jest trudna, jednak chcąc cieszyć się dobrymi plonami, trzeba pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Borówka amerykańska – stanowisko uprawy

Borówki amerykańskie to krzewy, które mogą dorastać nawet do 2-2,5 metra wysokości. Borówki lubią kwaśne torfowo – piaszczyste podłoże, z lekką, przepuszczalną glebą. Stanowisko przeznaczone do uprawy borówki amerykańskiej powinno być słoneczne. W miarę możliwości powinno być również osłonięte od wiatru. Sadzonki krzewu należy umieszczać w szerokich dołkach wypełnionych mieszaniną ziemi ogrodowej i kwaśnego torfu w odległości około 1,5-2 metrów. Do nawożenia świeżo posadzonych krzewów doskonale nadają się trociny lub kora z drzew iglastych. Borówki najlepiej sadzić wiosną, zanim na młodych sadzonkach zaczną rozwijać się kwiatowe pąki, co zazwyczaj ma miejsce w kwietniu. Nawożenie na późniejszym etapie wzrostu rośliny powinno odbywać się wyłącznie za pomocą nawozów mineralnych, zawierających w swoim składzie azot, fosfor, potas i magnez.

Borówka amerykańska – zbiór

Borówka amerykańska, w zależności od odmiany owocuje mniej więcej od połowy lipca do końca września. Zbieramy tylko owoce dojrzałe (najlepiej kilka dni po całkowitym ich wybarwieniu) i nieuszkodzone. Jeśli zamierzamy je dłużej przechowywać, koniecznie musimy pamiętać o tym, by podczas zbiorów owoce pozostały suche. Owoce borówki amerykańskiej, by zachowane zostały ich walory smakowe i zdrowotne, powinny trafić do chłodni lub lodówki najlepiej w ciągu 30 minut do godziny od chwili zerwania. Charakterystyczny woskowy nalot na owocach świadczy o ich prawidłowym zbiorze.

Owoce borówki można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni (niektóre źródła podają, że może to być nawet 10 tygodni). Doskonale nadają się też do mrożenia. Z powodzeniem można z nich także zrobić konfitury, jednak w procesie przetwarzania borówki tracą wiele cennych witamin.

Jak dbać o uprawę borówek?

Borówka nie znosi zastoju wody, dlatego częste podlewanie krzewów możemy sobie darować. Podlewanie warto rozważyć dopiero w czasie zbiorów, w przypadku gdy panują upały lub od dawna nie padał deszcz. Podlewanie to powinno być oszczędne, bo zastój wody w okolicach korzeni bardzo źle wpływa na żywotność borówkowych krzewów. Z kolei brak wody negatywnie odbije się na ilości oraz jakości plonów.

Krzewy borówki przycinamy wczesną wiosną lub jesienią, kiedy roślina zrzuci już liście. Cięcie jest konieczne zwłaszcza, kiedy roślina ma bardzo gęste gałęzie. Pierwsze przycięcia należy wykonać jednak nie wcześniej niż po 3 latach od posadzenia krzewów, by dać roślinie nieco czasu na rozrost. Oczywiście pędy słabe, chore czy uszkodzone należy przycinać od razu, kiedy tylko je zauważymy. W późniejszych latach przycinanie należy wykonywać przede wszystkim na starszych pędach, gdyż borówka najlepiej owocuje na pędach 2-4 letnich.

Większość dostępnych w naszym kraju odmian borówki amerykańskiej jest odporna na mrozy, więc problem zabezpieczania krzewów na zimę nie musi spędzać snu z powiek amatorom borówkowych upraw.

Co warto wiedzieć o borówce amerykańskiej

Istnieje wiele gatunków borówki amerykańskiej. Jeśli do swojej przydomowej uprawy wybierzemy różnorodne odmiany, będziemy mogli cieszyć się tymi pysznymi owocami przez cały sezon letni.

Co niezwykle istotne krzewy borówki amerykańskiej rzadko padają ofiarą szkodników i chorób, więc jeśli zauważymy jakieś niepokojące przebarwienia na liściach czy inne niepokojące zmiany, po prostu usuńmy je ręcznie, nie stosując żadnych chemicznych środków.

Borówki amerykańskie to prawdziwe superfoods. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, korzystnie wpływają również na wzrok, procesy trawienne oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu w organizmie. Wyróżnia je także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą być one spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. 100 g borówek to tylko 57 kcal, więc osoby będące na diecie odchudzającej także mogą bez obaw włączyć borówki do swojego jadłospisu.