Dania wielkanocne – tradycyjne przepisy

      Brak komentarzy do Dania wielkanocne – tradycyjne przepisy
dania wielkanocne

Święta Wielkanocne za pasem. I choć w tym roku będą one zdecydowanie różnić się od tych, do których przywykliśmy, to warto mimo wszystko podtrzymywać  tradycję i zadbać o to, by na świątecznym stole nie zabrakło tradycyjnych potraw. To ostatni dzwonek, by zaplanować świąteczne menu. Jeśli Wielkanoc spędzamy w niewielkim gronie, nie ma sensu przygotowywać niezliczonej ilości potraw. Niech to będą tylko te dania, które znamy, lubimy i które nieodłącznie kojarzą nam się z tymi wiosennymi Świętami. Dla tych, którzy może po raz pierwszy staną przed wyzwaniem samodzielnego przygotowania wielkanocnych potraw, przychodzimy z pomocą i podsuwamy przepisy na tradycyjne dania wielkanocne – żurek, jajka faszerowane oraz mazurek – czyli takie wielkanocne must have.

Żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek przygotowywany na Wielkanoc to gęsta i treściwa zupa, która na długo zaspokoi apetyt (choć oczywiście zawsze znajdzie się miejsce na serniczek czy mazurek). Taki żur warto przygotować od podstaw, tj. najpierw przygotować zakwas, który jest podstawą całego dania. Tak naprawdę to od zakwasu zależy sukces naszego żurku, dlatego lepiej zrezygnować z tych gotowych (nie daj Boże z torebki) i przygotować go samodzielnie. Do przygotowania zakwasu będą nam potrzebne:

  • 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej
  • 250 ml letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie

Wszystkie składniki  wrzucamy do słoika, zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Dobrą opcją jest kuchenny blat. Od czasu do czasu zakwas możemy przemieszać. Zakwas powinien dojrzewać około 5 dni, więc to naprawdę ostatni dzwonek, by go przygotować.

Żurek – składniki:

  • zakwas
  • wędzony boczek, kości (np. żeberka)
  • biała kiełbasa
  • jajka
  • chrzan
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • pół szklanki mleka

Gotujemy wywar na wędzonce i białej kiełbasie. Następnie do gotowego wywaru wlewamy uprzednio dobrze wymieszany zakwas na żur oraz mleko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tartym chrzanem, a następnie krótko gotujemy. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i białą kiełbasą. Świetną opcją będzie podanie takiego żurku w wydrążonym chlebie.

Jajka faszerowane

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek faszerowanych. Ilość i rodzaj składników, jakimi możemy faszerować jajka, jest tak naprawdę nieograniczona. Jeśli jednak mamy trzymać się tradycji to warto postawić na jajka faszerowane pieczarkowo-chrzanowym farszem.

Jajka faszerowane – składniki

  • 10 ugotowanych na twardo jajek
  • 25 dkg pieczarek
  • łyżka chrzanu
  • dwie łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • olej
  • szczypiorek
  • sałata (do podania)

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i drobno kroimy, a następnie dusimy na łyżce oleju przez około 15 minut. Studzimy. Jajka przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyciągamy żółtka. Do przestudzonych pieczarek dodajemy żółtka, chrzan, majonez i musztardę. Dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy dolą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i tak przygotowaną masą faszerujemy połówki jajek. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na liściach sałaty.

Mazurek wielkanocny kajmakowy

W tym miejscu można się spierać, czy bardziej tradycyjnym ciastem na Wielkanoc jest mazurek, czy babka. My stawiamy na ten pierwszy, bo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Do jego zrobienia będziemy potrzebować:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • czubatą łyżkę cukru pudru
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na przynajmniej 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt, dopasowany wielkością do blaszki, w której będziemy piec mazurek i delikatnie podwijamy brzegi, by były nieco wyższe od całego ciasta (wszak kwintesencją mazurka będzie nadzienie, którym ów blat wypełnimy). Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut.

Masa kajmakowa do mazurka:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ¼ kostki masła
  • wanilia
  • płatki migdałowe lub posiekane orzechy włoskie do posypania

Mleko przelewamy z puszki do rondla z grubym dnem, dodajemy masło i wanilię (można wrzucić przekrojoną laskę wanilii, a po ugotowaniu masy po prostu ją wyjąć – masa i tak przejdzie waniliowym aromatem). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, często mieszając i pilnując, by masa się nie przypaliła (a o to akurat nietrudno!). Masa będzie gotowa, kiedy przyjmie konsystencję budyniu. Gotową masę wykładamy na upieczony spód mazurka i posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.

W wersji jeszcze szybszej można skorzystać z gotowej masy kajmakowej, ale są one przeważnie okropnie słodkie, więc odradzamy takie rozwiązanie.