Ekologiczna uprawa pomidorów – czy to w ogóle możliwe?

Pomidory to jedne z bardziej lubianych warzyw. Można z nich wyczarować mnóstwo smakowitych potraw. Niestety sezon pomidorowy jest dość krótki i przez większą część roku w zasięgu ręki mamy tylko sprowadzane z zagranicy gatunki, które niestety rzadko smakują tak, jak pomidor smakować powinien. Choć wiele osób twierdzi, że najlepsze pomidory to te dojrzewające w pełnym słońcu, uprawa tego warzywa w szklarni jest o wiele bezpieczniejsza i niesie ze sobą mniejsze ryzyko niepowodzenia. Zwłaszcza ekologiczna uprawa pomidorów najlepiej sprawdzi się w warunkach szklarniowych. Pomidory z uprawy ekologicznej nawet te uprawiane pod osłonami, smakowo będą nieporównywalnie lepsze od pomidorów z upraw konwencjonalnych. I oczywiście o wiele zdrowsze.

Ekologiczna uprawa pomidorów – przygotowanie gleby i wysiew

Warto wiedzieć, iż pomidor zaliczany jest do warzyw, które bardzo mocno chłoną wszelkie stosowane przy ich uprawie pestycydy i herbicydy. Dlatego pomidory z uprawy ekologicznej są towarem pożądanym przez coraz większą rzeszę świadomych konsumentów.

Pomidor dobrze rośnie na glebach żyznych, dlatego przed wysadzeniem rośliny do gruntu, należy uprzednio zasilić glebę obornikiem lub podobnego typu materią organiczną. Wysiewu pomidorów najlepiej dokonać około połowy marca. Dobór gatunków wybieranych do uprawy jest sprawą indywidualną. Pomidory najlepiej wysiewać do doniczek wypełnionych specjalnym podłożem pod rozsady. Nasiona umieszczamy dość płytko. Koniecznie musimy pamiętać o zapewnieniu stałej wilgotności podłoża. Pomidory nie lubią skrajności – ich wzrostowi nie będzie służyć ani zbyt sucha, ani zanadto nawodniona gleba. Po około 6 tygodniach rozsady są gotowe do umieszczenia ich w miejscu docelowym.

Wzrost i pielęgnacja pomidorów w uprawie ekologicznej

Pomidory najlepiej wysadzać do gruntu pod koniec kwietnia  lub na początku maja (jeśli mówimy o uprawie w szklarni). Jeśli decydujemy się na uprawę pomidorów bez osłon siewki dobrze będzie przesadzić do gleby dopiero kiedy minie ryzyko przymrozków, czyli około połowy maja. Ekologiczna uprawa pomidorów ma większe ryzyko powodzenia, kiedy prowadzona jest w szklarni. Dlatego właśnie na tej metodzie skupimy się w dalszej części tekstu. Pomidory najlepiej rosną w rozstawach co 50-60 cm. Po mniej więcej miesiącu wzrostu pomidory należy delikatnie podwiązać do około półtorametrowych tyczek za pomocą miękkiego sznurka. Nie wolno także zapominać o regularnym przycinaniu pędów, tzw. „wilków”. Zapobiegnie to niepotrzebnemu wzrostowi tych części rośliny, z których i tak nie będzie owoców. Usuwamy również te części rośliny, które mają jakiekolwiek objawy chorobowe.  Pomidory powinno się także regularnie podlewać (najlepiej wieczorem), pamiętając by nie moczyć przy tym liści i owoców. Prowadząc uprawę pomidorów w szklarni musimy także pamiętać o jej regularnym wietrzeniu – bez odpowiedniej cyrkulacji powietrza nie ma mowy o powodzeniu uprawy.

Naturalni sprzymierzeńcy ekologicznej uprawy pomidorów

Kiedy decydujemy się na uprawę pomidorów w sposób ekologiczny, warto co nieco dowiedzieć się o tym, jakie rośliny mogą być naszymi sprzymierzeńcami w batalii o dobre plony. Cebula i czosnek nie tylko dobrze komponują się z pomidorami na talerzu, ale także w uprawie. Odstraszają potencjalne szkodniki, a także mają korzystny wpływ na owocowanie pomidorów. Dobroczynny wpływ na pomidory mają także aksamitki, zwabiające pożyteczne owady – jest to fakt potwierdzony przez wielu rolników prowadzących ekologiczne uprawy pomidorów. Pomidory zdecydowanie nie lubią sąsiedztwa ogórków i ziemniaków. Zwłaszcza te drugie mogą być dla nich zabójcze za sprawą tzw. ziemniaczanej zarazy.

Aby uniknąć chorób grzybowych dobrze jest przynajmniej raz w tygodniu spryskać krzaki pomidorów wywarem z czosnku. W ekologicznej uprawie pomidorów stosuje się również opryski z pokrzywowej gnojówki. Świetnie sprawdza się także oprysk z mleka rozrobionego z wodą w proporcji 1:4. 

Zbiory pomidorów

Zbiór pomidorów zaczynamy po wybarwieniu się owoców. Jeśli nie zaobserwowaliśmy żadnych niepokojących objawów mogących świadczyć o rozwijającej się chorobie, nie warto spieszyć się ze zbiorem. W okresie owocowania można pomidory podlewać nieco rzadziej. Dzięki temu owoce będą słodsze. Pamiętajmy, by dojrzałe pomidory zrywać delikatnie, aby nie uszkodzić delikatnego krzaka. Nawet nie w pełni wybarwione owoce po kilku – kilkunastu dniach od zerwania dojrzeją i będą nadawały się do spożycia. Pomidory przechowujemy w temperaturze pokojowej, nigdy w lodówce!

Ekologiczna uprawa pomidorów jest więc nie tylko możliwa, ale i bardzo pożądana przez konsumentów. Oczywiście wymaga sporo pracy, jednak włożony w nią wysiłek z pewnością zaprocentuje. Eko uprawa to nie tylko korzyści materialne, ale także zdrowotne.