Grzane wino – prosty przepis na grzaniec

grzane wino grzaniec

Zamiast kupować gotowy produkt, lepiej samemu przygotować grzane wino i doprawić je według własnych upodobań.

Nic tak wspaniale nie rozgrzewa w mroźne dni jak kubek pysznego grzanego wina. Trunek ten świetnie sprawdzi się jeśli np. spędziliście kilka godzin na stoku lub też wracacie z długiego zimowego spaceru. Sposobów na przyrządzenie grzańca jest wiele. My przedstawiamy Wam dziś prosty, sprawdzony przepis na grzane wino, które dzięki użytym do wzbogacenia jego smaku przyprawom oprócz niezapomnianych doznań smakowych, pomoże też szybko rozgrzać Wasz wychłodzony organizm i wzmocnić odporność.

Tradycyjny grzaniec

Już szesnastowieczni polscy medycy zalecali zimową porą spożywanie grzanego wina lub piwa dla rozgrzania i wzmocnienia organizmu. Przygotowywanie trunków na bazie popularnych napojów alkoholowych, wzbogaconych korzennymi przyprawami ma w Polsce bogatą tradycję, sięgającą czasów słowiańskich. Jak wiadomo tradycję trzeba szanować i przekazywać kolejnym pokoleniom, dlatego zachęcamy Was, by w okresie jesienno-zimowym zamiast popularnych środków na przeziębienie, zaserwować sobie od czasu do czasu solidny kubek grzanego wina. Na pewno wyjdzie Wam to na zdrowie.

Grzane wino – baza

Wbrew pozorom to nie rodzaj wina, jakiego użyjecie do przygotowania grzańca jest najważniejszy. Dzięki aromatycznym przyprawom, jakie użyjecie by je doprawić, nawet tanie wino zyska niepowtarzalnym smak i aromat. My rekomendujemy by jako bazę do grzańca wykorzystać wina półwytrawne lub, jeśli wolicie słodsze warianty – wina półsłodkie. Oczywiście mówimy tu o winach czerwonych. Nawet z wina za 10 czy 12 zł z popularnych dyskontów da się bez problemu wyczarować wspaniałego grzańca, więc nie ma potrzeby silić się na zakup drogich win.

Przyprawy do grzańca

To w przyprawach, jakich użyjecie do przygotowania grzanego wina tkwi cały sekret jego smaku. Idealnie sprawdzą się tutaj korzenne aromaty i cytrusowe nuty. W klasycznym grzańcu nie może zabraknąć takich przypraw, jak:

Imbir

Cynamon

Gałka muszkatołowa

Kardamon

Goździki

Anyż

Wanilia

Miód

Skórka otarta z pomarańczy

Opcjonalnie: cała pomarańcza

Jak zrobić grzane wino?

Całą zawartość butelki z winem wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Należy przy tym uważać, by wina nie zagotować. Najlepiej podgrzać je do temperatury ok. 60-70°C. Do wina dodajemy szczyptę mielonego imbiru (lub łyżeczkę świeżego, startego na tarce), pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej, 4-5 goździków, dwie gwiazdki anyżu, łyżeczkę posiekanej laski wanilii i dwie łyżki miodu (jeśli wolimy by wino było słodsze, oczywiście możemy dodać go więcej). Na koniec dodajemy łyżeczkę startej na tarce skórki pomarańczowej lub kilka plastrów pomarańczy. Podgrzewamy wszystko razem do temperatury około 70°C i rozlewamy gorący napój do kubeczków (najlepiej robić to przez sitko, żeby przyprawy nie dostały się do serwowanego napoju). Kubki z grzańcem można ozdobić plastrami pomarańczy. Smacznego 🙂