Jagody goji – uprawa i właściwości

jagody goji uprawa

Jeszcze kilka lat temu niewiele osób słyszało o ich istnieniu, dziś jagody goji biją rekordy popularności i są jednymi z bardziej lubianych tzw. superfoods. Owoce tej rośliny, nazywanej także kolcowojem pospolitym lub chińskim od wieków znane są w Azji ze swoich niezwykłych właściwości i traktowane jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Swoim wyglądem i smakiem nieco przypominają  żurawinę. Jagody goji dostępne są w sklepach w postaci suszonych owoców, które stanowią znakomity dodatek np. do owsianek i koktajli.

Jagody goji – właściwości

Jagody goji, tak jak większość roślin z rodziny psiankowatych obfitują w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w nich m.in. żelazo, wapń, miedź, cynk i selen. Są one także fantastycznym źródłem białka i witaminy C, a badania naukowe udowodniły, że owoce tej niezwykłej rośliny mają właściwości antyrakowe. W Chinach jagody goji wykorzystywane są do leczenia chorób serca, płuc i wątroby. Ich regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom glukozy we krwi, wzmacnia układ odpornościowy, przyczynia się do poprawy wzroku, a także opóźnia procesy starzenia. Owoce kolcowoju pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie oraz pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Jagody goji – uprawa

Choć jego ojczyzną jest Azja, kolcowój chiński z powodzeniem jest dziś uprawiany w wielu krajach świata. Krzew ten dorasta do 1-2 metrów wysokości, jest mocno rozgałęziony, a jego pędy pokryte są cierniami o długości około 2 cm. Liście kolcowoju są wąskie, sztywne, ciemnozielone i wyrastają naprzemiennie, a ich długość waha się w granicach 6 cm. Kwiaty o fioletowym zabarwieniu są niewielkie i mają dzwonkowaty kształt. Owoce krzewu goji to podłużne czerwone jagody o długości do 2 cm.

Kolcowój chiński nie ma szczególnych wymagań, jeśli chodzi o uprawę, dlatego też z powodzeniem można wyhodować dorodny okaz w przydomowym ogródku. Krzew ten zazwyczaj sprzedawany jest w doniczkach, najlepiej przesadzać go do gleby wiosną lub jesienią.  Kolcowój jest mrozoodporny, dobrze znosi także suszę. Roślina najlepiej rośnie na glebach żyznych w dobrze nasłonecznionych i ciepłych miejscach. Każdego roku, wiosną, warto zadbać o krzew przycinając go, by lepiej rósł. Roślina owocuje dopiero po upływie 2-3 lat od posadzenia, nie trzeba się więc zniechęcać, jeśli w szybko nie zobaczymy owoców na naszym krzewie. Krzew goji kwitnie zazwyczaj w czerwcu, a owoce pojawiają się w sierpniu. Z ich zbiorem należy jednak poczekać, aż dojrzeją, czyli mniej więcej do października.

Co warto wiedzieć o jagodach goji

Świeżych owoców kolcowoju w czasie zbiorów nie wolno dotykać dłońmi, gdyż kontakt z ludzką skórą prowadzi do ich utlenienia, w efekcie czego owoce przybierają czarną barwę i tracą swoje niezwykłe właściwości. Owoce goji należy więc zrywać albo wraz z ogonkami, albo – jak ma to miejsce na plantacjach – strząsając dojrzałe owoce na podłożone pod krzew płachty.

Jagody goji najbezpieczniej spożywać  w formie suszonej, gdyż świeżo zerwane, niedojrzałe owoce mogą być przyczyną zatrucia.

Ze świeżych, dojrzałych jagód goji można przygotowywać soki, dżemy i inne przetwory.