Krem z dyni

admin   26 września 2016   1 komentarz do Krem z dyni
Zupa-krem z dyni

Rozgrzewający krem z dyni to idealna zupa na na chłodne jesienne popołudnia.

Są takie potrawy, które nieodłącznie kojarzą się nam z konkretną porą roku. I tak wiosna kojarzy nam się z lekkimi warzywnymi sałatkami, lato z owocowymi deserami, zima to czas rozgrzewających, gęstych zup, zaś jesień bezsprzecznie należy do dyni. Krem z dyni to kwintesencja jesieni. Od kilku lat jesienną porą to nieco zapomniane warzywo przeżywa prawdziwy renesans, a kulinarne magazyny i blogi wypełnione są przepisami na dyniowe specjały. My też wpisujemy się w ten trend i proponujemy Wam dzisiaj przyrządzenie prostego i pysznego kremu z dyni, którego zrobienie nie zajmie Wam wiele czasu, za to na pewno zachwyci Was swoim smakiem.

Krem z dyni – lista składników:

ok. 1 kilograma dyni

400 g ziemniaków

cebula

3 niewielkie ząbki czosnku

litr bulionu warzywnego

200 ml śmietany kremówki

pół łyżki masła lub łyżka oliwy

łyżeczka soku z cytryny

Dowolna ilość posiekanej natki pietruszki lub świeża bazylia do dekoracji

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek, szczypta kardamonu

Opcjonalnie: grzanki pszenne, odrobina startego żółtego sera

Krem z dyni – wykonanie:

Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku na oliwie lub maśle rumienimy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a kiedy lekko zmiękną (po około 15-20 minutach) dodajemy dynię. Gotujemy jeszcze około 15 minut, aż dynia będzie miękka*, dodajemy kremówkę, blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą kardamonu, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową i zmielonym kminkiem. Posypujemy natką pietruszki lub bazylią.

Krem z dyni wspaniale smakuje podany z pszennymi grzankami, łyżeczką śmietany i posypany niewielką ilością startego żółtego sera.

*Jeśli chcemy jeszcze bardziej przyspieszyć proces gotowania naszego kremu z dyni i wielu innych dyniowych potraw, warto wcześniej przygotować sobie spory zapas dyniowego musu, którego można użyć nie tylko do przygotowania wytrawnych potraw, ale też do wielu słodkich wypieków. W tym celu  nieobraną, pokrojoną w spore kawałki dynię wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30- 40 minut, a następnie obieramy ją i blendujemy na gładki mus. Taki mus możemy np. zamrozić w słoiczkach i wtedy przygotowanie dyniowej zupy-krem będzie jeszcze szybsze, bo tuż po tym, jak ziemniaki zmiękną, dodajemy mus z dyni, gotujemy zupę jeszcze jakieś 5 min, blendujemy, przyprawiamy i gotowe.