Leczo – węgierskie smaki w polskiej kuchni

leczo przepis

Leczo to idealne danie na sezon letni i jesienny, kiedy wszystkie potrzebne do jego zrobienia składniki są świeże i ogólnodostępne

Leczo jest potrawą wywodzącą się z Węgier. W oryginale danie składa się z pomidorów, papryki, cebuli i wędzonej słoniny. No i oczywiście, jak na kuchnię węgierską przystało, wszystko to okraszone jest słuszną dawką wyrazistych przypraw. My jednak chcieliśmy Wam dziś przedstawić spolszczoną wersję tego pożywnego dania, nie mniej smaczną, niż ta węgierska. O ile oryginalne leczo zazwyczaj podawane jest jako dodatek do obiadu, o tyle zaproponowany przez nas przepis możecie wykorzystać do przygotowania naprawdę solidnego obiadu, którym naje się cała rodzina. Ewentualnie pozostałości leczo można zamrozić i będzie jak znalazł, kiedy akurat zabraknie Wam pomysłów na obiad.

Leczo – składniki

Podane proporcje składników wystarczą do przygotowania potrawy, którą z powodzeniem naje się sześć głodnych osób. Do przygotowania leczo potrzebujecie:

2-3 duże cebule (w zależności od tego, czy chcecie, żeby danie było bardziej lub mniej ostre)

3 duże czerwone papryki

8 sporych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki

3 duże cukinie (jeśli nie są młode i ich skórka nie jest miękka, trzeba je obrać i wydrążyć gniazda nasienne)

3 laski ulubionej kiełbasy

400 g pieczarek

5 łyżek oleju

Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, goździki, estragon

Leczo – wykonanie

W dużym garnku na rozgrzanym oleju podsmażcie najpierw pokrojoną w piórka cebulę. Następnie, kiedy cebula już trochę się zeszkli, dodajcie pokrojoną w kostkę paprykę, garnek przykryjcie i smażcie warzywa, aż papryka nieco zmięknie.

Na patelni, na łyżce oleju podsmażcie umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.

Podczas gdy warzywa się duszą, przygotujcie cukinię. Tak jak wcześniej pisaliśmy – jeśli jest dość twarda dobrze będzie ją obrać, wydrążyć nasiona i dopiero wtedy pokroić w kostkę. Jeśli jest młodziutka i miękka wystarczy ją tylko umyć i pokroić w dość sporą kostkę.

Następnie podgotujcie cukinię przez około 5 minut we wrzątku i odcedźcie na sitku. Sparzone pomidory obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka z papryką i cebulą. Po kilku minutach dodajcie podgotowaną cukinię i podsmażone pieczarki. Wszystko razem podduście jeszcze przez kilka minut.

Kiełbasę pokrójcie w plasterki i podsmażcie na suchej patelni, a następnie dodajcie do warzyw. Całość doprawcie do smaku i zostawcie, by odrobinę przestygło.

Leczo będzie wspaniale smakować w towarzystwie bułeczki lub chleba z domowego wypieku. Na ten ostatni, przepis znajdziecie na naszym blogu już niebawem.