Morwa – uprawa, nawożenie i odmiany

Morwa to roślina, którą jeszcze kilkadziesiąt lat temu można było spotkać w wielu miejscach w Polsce. Później została nieco zapomniana, a dziś znów przeżywa renesans. Wszystko za sprawą jej niezwykłych właściwości, dzięki którym uważana jest za roślinę leczniczą. Morwa to niewielkie drzewo liściaste o smacznych owocach, z wyglądu przypominających jeżyny. Najczęściej spotykane odmiany to morwa czarna i morwa biała. Oba gatunki z powodzeniem mogą być uprawiane w naszym klimacie.

Morwa biała

Morwa biała wywodzi się z Chin, gdzie występuje najczęściej w postaci dużego krzewu. Jest rośliną o niewielkich wymaganiach glebowych i łatwą w uprawie. Morwa biała dobrze zimuje w naszym klimacie, jednak warto zapewnić jej słoneczne i zaciszne stanowisko wzrostu. Poza przycinaniem uszkodzonych czy przemarzniętych pędów nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Znakomicie rośnie nawet na piaszczystych glebach, jednak w takim wypadku należy pamiętać o jej regularnym nawadnianiu. Raz na 3 lata warto odżywić morwę kompostem lub obornikiem.

Owoce morwy białej mają słodko-kwaśny smak. Doskonale smakują zarówno jedzone prosto z drzewa, jak i przetworzone. Z owoców morwy można robić m.in. dżemy, kompoty i nalewki.  

Morwa czarna

Morwa czarna to mało wymagająca roślina. Korona drzewa o nieco kulistym kształcie nie wymaga specjalnego przycinania. Ze względu na swój dekoracyjny wygląd dawniej morwę często można było spotkać w parkach miejskich. Morwa czarna jest odporna na szkodniki i choroby. Jednak w pierwszych latach wzrostu, warto roślinę te zabezpieczać w okresie zimowym, by nie przemarzła. Odpowiednio przycinana i pielęgnowana morwa znakomicie sprawdzi się także jako żywopłot.

Pierwsze owoce, zarówno w przypadku morwy białej, jak i czarnej, pojawiają się po upływie 2-3 lat. Owoce morwy czarnej z wyglądu przypominają jeżyny. W smaku są bardziej słodkie, niż te odmiany białej. Mocno barwią ręce, dlatego ich zbiór powinno się przeprowadzać w rękawiczkach.

Morwa i jej zdrowotne właściwości

Morwa biała jest nieco bardziej popularna niż jej czarna odmiana. Suszone owoce morwy białej można spotkać w działach ze zdrową w żywnością w wielu supermarketach. Morwa biała jest niskokaloryczna, dlatego też często polecana jest jako przekąska dla osób na diecie odchudzającej. Suszone owoce morwy polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą, a także przy chorobach wrzodowych, anemii i problemach z układem krążenia.

Morwa czarna ma zbliżone właściwości zdrowotne do swojej białej siostry. Owoce morwy czarnej zawierają witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez i całe mnóstwo innych, istotnych dla zdrowia mikroelementów. Warto podkreślić, że także liście morwy, zarówno białej jak i czarnej odmiany wykorzystywane są do sporządzania zdrowotnych naparów.

Uprawa morwy – nie jest tak kolorowo

Mimo całej gamy zdrowotnych właściwości, jakie mają zarówno owoce, jak i liście morwy oraz niewielkich wymagań glebowych, uprawa tej rośliny na masową skalę raczej nie stanie się popularna. Wszystko za sprawą trudnego zbioru owoców morwy. Są one bardzo delikatne i zbiór ten można przeprowadzać wyłącznie ręcznie. W innym wypadku delikatne owoce ulegają zniszczeniu lub uszkodzeniu.

Kolejnym problemem, z jakim zmagają się plantatorzy morwy są ptaki. Słodkie, smaczne owoce dojrzewające zazwyczaj w lipcu, przyciągają rzesze ptaków, które niszczą uprawy morwy. Dlatego w Polsce morwa uprawiana jest zazwyczaj w celu hodowli jedwabników morwowych. Dzieje się tak głównie dlatego, że na ten rodzaj upraw, sadownicy mogą liczyć na dopłaty z Unii Europejskiej.