Proste i szybkie przepisy na szparagi

przepisy na szparagi
Warto wprowadzić szparagi do swojego menu, bo to niskokaloryczna skarbnica witamin i składników odżywczych.

Jeśli po Świętach czujecie się przejedzeni i nie możecie już patrzeć na serniczki i jajka z majonezem te przepisy będą dla was idealnym rozwiązaniem. Idziemy o zakład, że po kilku dniach świątecznego obżarstwa i dojadaniu resztek żurku zagryzanego sałatką jarzynową wasz organizm dopomina się o zjedzenie czegoś lżejszego. Dobrym wyborem będą szparagi, na które właśnie zaczyna się sezon. W kwietniu i maju można je znaleźć w wielu sklepach, a cena za pęczek często oscyluje w granicach 8 złotych. Nie powinno to więc zrujnować waszych portfeli, zwłaszcza, że taki pęczek spokojnie wystarczy do przygotowania dań dla dwóch, a nawet więcej osób. W dalszej części wpisu znajdziecie nasze proste i szybkie przepisy na szparagi.

Szparagi – co musisz o nich wiedzieć

Generalnie w sklepach spotkać można dwa rodzaje szparagów – białe i zielone. Jedne i drugie są prawdziwą skarbnicą witamin i składników odżywczych. Szparagi szczególnie polecane są osobom będącym na dietach odchudzających. 100 gramów szparagów ma tylko 18 kalorii. W tych niepozornych roślinach znajdziemy także m.in. kwas foliowy, inulinę – fantastycznie wspierającą pracę jelit, witaminy A, E i C, magnez, wapń, żelazo i potas. Szparagi to także skarbnica flawonoidów, czyli substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Warto wspomnieć także, że szparagi zaliczają się do afrodyzjaków. Jeśli więc chcecie przygotować swojej drugiej połówce romantyczną kolację – szparagi będą znakomitym wyborem.

Jak ugotować szparagi?

Szparagi nie nadają się do spożywania na surowo – przed spożyciem należy poddać je obróbce termicznej. Co ważne – białe szparagi przed przyrządzeniem należy obrać  z włókien. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Po umyciu (a w przypadku białych szparagów – także po obraniu) odłamujemy dolną, zdrewniałą część łodygi i umieszczamy szparagi w gotującej się osolonej wodzie. Warto w tym celu użyć wysokiego garnka. Szparagi powinny znajdować się w nim w pozycji pionowej, a ich główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. W zależności od tego, co chcemy przyrządzić ze szparagów, gotowanie powinno trwać od dwóch do pięciu-sześciu minut. Nieco dłuższego gotowania wymagają szparagi białe. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na bardzo szybkie i zarazem bardzo smaczne dania z wykorzystaniem szparagów.

Przepisy na szparagi:

Szparagi z szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

Klasyka gatunku. Do tego przepisu można użyć szynki parmeńskiej, ale nieźle sprawdzi się też każda inna wędlina w podobnym stylu, np. szynka szwarcwaldzka. Boczek też się nada 🙂 Żeby uniknąć nieprzyjemności w postaci włókienek psujących cały urok dania, polecamy użycie w tym przepisie zielonych szparagów. Szparagi gotujemy około 2 minut, a następnie wyciągamy z wody i osączamy. Każdą sztukę zawijamy w plaster szynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 8-10 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę z odrobiną octu i soli. Za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wir i  delikatnie wbijamy do niego jajko. Gotujemy je na małym ogniu przez 3 minuty, a następnie wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy ze szparagami i sosem holenderskim.

Sałatka ze szparagami

Ta sałatka łączy z pozoru trochę nietypowe składniki, ale gwarantujemy, że doznania smakowe są niezapomniane. Do jej przygotowania będziecie potrzebować: pęczek zielonych szparagów, szklankę truskawek, dwie garści roszponki (dla miłośników wyrazistych smaków może być rukola), szklankę pomidorków koktajlowych, 80 gramów sera feta, ocet balsamiczny i pieprz. Szparagi gotujemy według podanego wcześniej przepisu około 5-6 minut. Następnie odcedzamy je i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Wrzucamy do miski razem z umytą i osuszoną roszponką, pokrojonymi w ćwiartki tryskawkami,  pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Doprawiamy odrobiną octu balsamicznego i świeżo zmielonym pieprzem.

Mamy nadzieję, że zaprezentowane tu przepisy na szparagi przypadną wam do gustu i będą one często gościć na waszych stołach.