Przepis na domowy chleb na zakwasie

przepis na domowy chleb na zakwasie

Nie ma chyba nic pyszniejszego niż świeży chleb domowej roboty. Zwłaszcza chleb na zakwasie z mąki żytniej, z dodatkiem zdrowych ziaren. Domowy chleb na zakwasie jest tak pyszny, że właściwie nie potrzebuje żadnego towarzystwa – wystarczy jego kromka posmarowana masłem. Wielu osobom wydaje się, że wypiek domowego chleba to skomplikowane i pracochłonne zajęcie, a tymczasem kiedy już raz zrobicie porządny zakwas, każdy kolejny proces przygotowywania domowego chleba, nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, plus oczywiście czas potrzebny na wyrośnięcie chleba i jego pieczenie.

Zakwas na chleb

Do przygotowania zakwasu potrzebna Wam będzie duża miska, w której pierwszego dnia wsypujecie 100 g mąki żytniej (może być żytnia razowa) i wlewacie 100 ml letniej wody. Całość mieszacie i stawiacie na kuchennym blacie, przykryte ściereczką. Przez kolejnych 5 dni, co 24 godziny powtarzacie czynność, tzn. dodajecie codziennie 100 g mąki i 100 ml wody, mieszacie i zostawiacie zakwas przykryty ściereczką. Zakwas będzie rósł, więc upewnijcie, że zmieści się w misce. Jeśli jest go tak dużo, że już niej wychodzi, możecie wyrzucić kilka łyżek masy. Po dodaniu szóstego dnia kolejnej porcji mąki i wody, siódmego dnia możecie już na tym zakwasie upiec chleb. Pamiętajcie jednak by nie dodawać całego zakwasu do chleba, bo może Wam się zdarzyć taka przygoda, jak autorce tego tekstu – rano będziecie zbierać chlebową masę która wypłynęła z foremek po kuchennym kredensie 😉 Na pierwszy chleb wystarczy dodać około 1 litr zakwasu.

Chleb na zakwasie – lista składników

Oprócz zakwasu do upieczenia chleba potrzebujecie:

1,5 szkl płatków owsianych górskich

5 łyżek dowolnych otrębów (pszennych, żytnich, gryczanych itp.)

Szklankę słonecznika łuskanego

Pół szklanki pestek dyni

Pół szklanki nasion siemienia lnianego

Trzy łyżki ziaren sezamu

Łyżkę miodu (lub cukru)

Łyżkę soli

Około 5 szklanek wody

500 gram mąki żytniej lub żytniej razowej

350 g mąki pszennej razowej

Zakwas (na początek około litr) – później to, co odłożycie z każdej kolejnej chlebowej masy

Ziarna, płatki i otręby wsypujecie do dużej miski, dodajecie sól i miód oraz wodę i mieszacie. Następnie dodajecie zakwas i jeszcze raz dokładnie mieszacie. Wsypujecie oba rodzaje i mąki i znów mieszacie do połączenia składników. Do chlebowej masy możecie dodać jeszcze trochę wody, jeśli jest tak gęsta, że trudno Wam ją mieszać lub jeszcze trochę dowolnych dodatków, by trochę ją zagęścić, gdy jest zbyt rzadka. Polecamy zwłaszcza mielony ostropest, którego dodatek świetnie zrobi Waszej wątrobie.

Odłóżcie do litrowego słoika pięć łyżek gotowej masy chlebowej – to będzie zakwas na kolejny chleb. Pamiętajcie, by robić tak za każdym razem, gdy przygotowujecie kolejny chleb. Ten odłożony zakwas przechowujcie w słoiku w lodówce, przykryty kawałkiem folii spożywczej. Dobrze jest, by zakwas dostał w lodówce około tygodnia, wtedy będzie się nadawał do wypieku kolejnego chleba.

Wróćmy jednak do przepisu. Gotową masę chlebowa przełóżcie do wysmarowanych masłem keksówek (podane proporcje wystarczą na mniej więcej 3 małe keksówki) i zostawcie do wyrośnięcia na noc lub na minimum 8 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Po tym czasie pieczcie chleb godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjmijcie chleb z foremek i zostawcie do wystygnięcia na kratce. Taki domowy chleb długo zachowuje świeżość, na długo też zapewni uczucie sytości. No i jest zdrowy i pełen witamin.

Uprzedzamy jednak, że pierwszy chleb może nie wyjść idealnie – może być twardy i nie do końca smaczny. Jednak każdy kolejny powinien już być coraz lepszy.