Przepis na kruche ciasto z rabarbarem w dwóch wersjach

kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem to prawdziwy wiosenny „must have”. Kwaskowaty rabarbar w połączeniu z delikatną słodyczą i kruchością ciasta oraz dodatkami w postaci budyniu lub bezy to prawdziwy rarytas. Zarówno wersja z bezą, jak i z budyniem ma swoich wielbicieli, dlatego dziś przedstawimy Wam przepisy na oba te smakołyki, byście sami mogli zadecydować, który smak bardziej trafia w Wasz kulinarny gust.

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem:

  • kostka zimnego masła (200g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki posiekać nożem i wyrobić z nich ciasto, które następnie uformować w kulę. 1/3 ciasta odkroić (to będzie kruszonka na wierzch), pozostałym ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20×30 cm. Formę z ciastem i odkrojony wcześniej fragment ciasta włożyć do lodówki.

Ciasto z rabarbarem i budyniem – nadzienie:

  • 600 g rabarbaru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • pół opakowania galaretki truskawkowej

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na ok. 3 cm kawałki. Zasypać galaretkowym proszkiem.

¾ szklanki mleka wymieszać z proszkami budyniowymi i cukrem. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać do niej rozrobione z mlekiem i cukrem proszki budyniowe. Gotować chwilę, cały czas mieszając budyniową masę. Na spód schłodzonego ciasta wyłożyć pokrojony rabarbar, na to masę budyniową, a na wierzch zetrzeć  na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.

Piec ok. 45 min w 180°C.

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki zimnego masła (100g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masło posiekać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Powinno mieć klejącą konsystencję. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 20×30 wylepić schłodzonym ciastem i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec w piekarniku przed ok. 20 min.

Ciasto z rabarbarem i bezą – nadzienie:

  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie – słoiczek konfitury truskawkowej

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki wielkości ok. 1-2 cm. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i cukrze pudrze.

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową.

Ubić białka ze szczyptą soli, a gdy piana będzie już sztywna, dodać do niej cukier i mąkę ziemniaczaną. Masa na bezę powinna być gęsta i błyszcząca.

Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć rabarbar wymieszany z konfiturą, na wierzch wylać ubitą pianę z białek. Piec  w 160°C przez ok. godzinę, aż wierzch bezy będzie chrupiący.