Przepisy z dynią w roli głównej

przepisy z dynia

Dynia to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z jesienią. Pomarańczowe kule są nie tylko przyjemnym dla oka elementem dekoracyjnym, ale też mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Dynia doskonale smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Poniżej prezentujemy przepisy z dynią w roli głównej. Przetestujcie je w domu, a na pewno na stałe zagoszczą w Waszym jesiennym menu. Bazą do większości prezentowanych tutaj potraw będzie mus z dyni. Przepis na niego znajdziecie w tym wpisie.

Dyniowo – orzechowe pucharki

Składniki na 2 porcje:

  • pół szklanki dyniowego puree
  • 1 mocno dojrzały banan
  • garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół puszki mleka kokosowego (stała część)
  • po szczypcie cynamony, kardamonu i imbiru
  • dwie kostki gorzkiej czekolady i kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji

Dyniowe puree zblendować razem z bananem, masłem orzechowym, przyprawami i posiekanymi orzechami włoskimi. Powstałą masę przełożyć do pucharków. Ubić mleko kokosowe za pomocą miksera. Przełożyć do pucharków. Wierzch posypać zwiórkowaną czekoladą i połówkami orzechów włoskich. Podawać po przynajmniej godzinnym schłodzeniu w lodówce.

Gofry dyniowo-kokosowe

Składniki na około 12 gofrów:

  • 3 jajka
  • szklanka mleka (najlepiej roślinnego)
  • szklanka gazowanej wody mineralnej
  • ¾ szklanki musu dyniowego
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać razem do połączenia. Następnie dodać do nich ubite białka i dokładnie wymieszać całość. Piec w rozgrzanej gofrownicy, w zależności od mocy urządzenia od 6 do 8 minut. Podawać ze śmietanką kokosową, musem kokosowym, albo roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Dyniowe burgery

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • niewielka dynia – najlepiej odmiana hokkaido
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • pół niewielkiego pora (biała część)
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • Po łyżeczce mielonego imbiru, kurkumy i czerwonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić. Dynię umyć, obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać i dłońmi formować niewielkie kotleciki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30 minut, po czym obrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Podawać w bułce do burgerów z dodatkiem ulubionych sosów i świeżych warzyw.

Mamy nadzieję, że zarówno przepisy z dynią na słodko, jak i te w wersji wytrawnej znajdą Wasze uznanie i będziecie częściej sięgać po ten niezwykły owoc w swojej kuchni.