Sernik dyniowy na owsianym spodzie

sernik dyniowy

Dynia to wciąż dość niedoceniany owoc. Tak, tak – to nie pomyłka – choć wielu klasyfikuje dynię jako warzywo, tak naprawdę zaliczana jest ona do owoców jagodowych. Warto wiedzieć, że im bardziej intensywny kolor ma skórka dyni, tym więcej dany owoc zawiera w sobie witamin i minerałów. Dynia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Znakomicie sprawdzi się zarówno jako baza lub dodatek do zup, zapiekanek, koktajli, a także deserów.

Sernik dyniowy to jedna z propozycji na wykorzystanie tego niezwykłego owocu. Ciasto sernikowe z dodatkiem dyniowego musu jest lekkie, puszyste i ma stosunkowo niewiele kalorii. Jeśli do jego produkcji wykorzystamy twaróg z wiaderka i mamy już wcześniej przygotowany mus dyniowy, zrobienie tego sernika zajmie nam naprawdę niewiele czasu.

Sernik dyniowy – baza

Podstawą w przepisie na sernik dyniowy, oprócz oczywiście sera, jest mus dyniowy. O tym jak go przyrządzić przeczytacie w tym wpisie. Warto od razu przygotować więcej dyniowego musu, gdyż jest on fantastycznym dodatkiem do wielu potraw, a jego produkcja nie wymaga od nas wielkiego wysiłku.

Sernik dyniowy – składniki na spód

1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub zmielonych płatków owsianych górskich

2 łyżki miodu

¾ szklanki wody

4 łyżki masła

Opcjonalnie: łyżka kakao

Podane składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż się połączą. Następnie owsianą masę wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (boki tortownicy posmarować masłem).  Podpiec przez około 10 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sernik dyniowy – masa

1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka

2 szklanki puree z dyni

3 jajka

160 g cukru

Opakowanie budyniu waniliowego

Twaróg zmiksować z dyniowym puree, następnie dodać cukier i jajka, wymieszać. Na koniec dodać do masy budyniowy proszek i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Masę serowo-dyniową przełożyć do tortownicy, na uprzednio podpieczony i lekko ostudzony spód. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanych do 180°C. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, co powinno zapobiec opadnięciu ciasta. Po wystudzeniu sernik dyniowy można polać roztopioną czekoladą.