Sprawdzone sposoby na mole spożywcze

sprawdzone sposoby na mole spożywcze

Zapach lawendy skutecznie odstraszy mole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te niepozornie wyglądające owady to podstępne szkodniki, które mogą zaatakować Twoje spożywcze zapasy niezależnie od pory roku. Możesz przywieźć je razem z produktami zakupionymi w sklepie, w worku z mąką lub pokarmem dla zwierząt. Mogą również po prostu wlecieć przez okno, dostać się do szafki lub pozostających na otwartej przestrzeni produktów spożywczych i tam stworzyć sobie kryjówkę dla licznych larw, które szybko rozwijając się do dorosłej postaci, staną się prawdziwym utrapieniem w Twojej kuchni, spiżarni lub magazynach ze zbożem. Walka z tymi szkodnikami jest długa i żmudna, ale na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na mole spożywcze, które skutecznie pozwolą pozbyć się tych nieproszonych gości.

Po pierwsze – znajdź źródło inwazji

Jeśli zauważysz, że po otwarciu kuchennej szafki wylatują się niej brązowawe lub szaro-czarne owady owady, przypominające niedużą ćmę to znak, że kolonia moli rozwinęła się u Ciebie na dobre. Zacznij od przeszukania kuchni lub spiżarni, by znaleźć źródło inwazji. Musisz liczyć się z tym, że sporo suchych produktów spożywczych, takich jak mąki, kasze, cukier itp. wyląduje w koszu ze względu na obecność w nich licznych larw. Mole potrafią dostać się nawet do zamkniętych kartonowych opakowań np. z ryżem, więc naprawdę dokładnie przejrzyj wszystkie swoje spożywcze zapasy. Jeśli coś przeoczysz, inwazja moli szybko powróci. Zainfekowane molami produkty wrzuć do foliowych worków, szczelnie zawiąż i wyrzuć. W tej walce nie ma miejsca na sentymenty 😉 Następnie dokładnie umyj wszystkie szafki wodą z octem lub olejkiem cytrusowym (mole nie znoszą zapachu cytrusów). Przejrzyj też powierzchnie za szafkami, sprawdź czy nie ma tam nowych larw, albo charakterystycznych dla moli „pajęczynek”.

Domowe sposoby na mole

Kiedy już wszystkie produkty spożywcze z „bonusem” zostały usunięte, pora na zastosowanie działań profilaktycznych. Ocalałe produkty przesyp do słoików lub innych szczelnie zamykanych  pojemników. Jeśli nawet po czasie okaże się, że tam także dostały się mole, będziesz mieć pewność, że przynajmniej nie wyjdą 😉 Każde następne zakupione produkty, takie jak mąki, ryże, bakalie, płatki musli i kasze od razu po przyniesieniu ze sklepu przesypuj do szklanych lub plastikowych pojemników. W szafkach możesz poukładać liście laurowe, których zapach odstrasza mole. Nie lubią one także zapachu lawendy, więc umieszczenie w kuchni i spiżarni saszetek z lawendą, pozwoli odstraszyć nieproszonych gości. Dobrze sprawdzą się także suszone plastry cytrusów ułożone w szafkach z produktami spożywczymi.

Aby zminimalizować ryzyko ponownego pojawienia się moli w Twojej kuchni, warto założyć w oknach moskitiery.

Profilaktyka w walce z molami

Zainstalowanie w kuchni specjalnych lepów na mole nie rozwiąże problemu, gdyż łapią się  na nie tylko dorosłe owady. Larwy moli potrzebują około miesiąca, by osiągnąć dorosłą postać. Jeśli zainstalujesz w swojej kuchni lepy – złapią się na nie tylko dorosłe osobniki, będziesz mieć spokój na dwa – trzy tygodnie, a później czeka Cię kolejna inwazja moli. Tylko dokładne posprzątanie szafek i pozbycie się wszystkich produktów, w których znalazły się larwy moli daje gwarancję na pozbycie się szkodników ze swojego otoczenia. Warto pamiętać, że to nie dorosłe, latające osobniki są najgroźniejsze, ale właśnie niepozorne larwy, które żerują w pożywieniu, zanieczyszczając je.

Robiąc zakupy, uważnie przyglądaj się wkładanym do koszyka produktom, gdyż może się zdarzyć, że na nowo zaprosisz mole do swojej kuchni, kupując już zainfekowane nimi produkty.

Oczywiście mamy nadzieję, że ten problem  nigdy nie będzie Cię dotyczył, ale gdyby zdarzyło Ci się stanąć do walki z tymi intruzami, znasz już sprawdzone sposoby na mole spożywcze.