Szybkie ciasteczka z kaszy jaglanej

ciasteczka z kaszy jaglanej

Jaglane ciasteczka – tylko trzy składniki i kilkanaście minut na przygotowanie

Kasza jaglana uchodzi za najzdrowszą z kasz. Ostatnio przeżywa prawdziwy renesans, dzięki mocnej promocji w mediach, a zwłaszcza w internecie. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie pędźcie do najbliższego sklepu po jej zapas, bo w przeciwieństwie do innych, bardziej popularnych kasz z jaglanki można wyczarować prawdziwe cuda. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale też baza pasztetu, zapiekanki, czy innych wytrawnych dań. Słodkie ciasta i desery z kaszy jaglanej również z pewnością skradną Wasze serca. Dziś podrzucamy Wam jeden z takich prostych przepisów na słodkości w wykorzystaniem kaszy jaglanej.

Ciasteczka z kaszy jaglanej – składniki

Jak w przypadku większości przepisów na naszym blogu, do przygotowania potrawy nie potrzeba wiele składników. W tym wypadku potrzebujecie ich tylko trzy:

Kasza jaglana (1 szkl. przed ugotowaniem)

3 dojrzałe banany

100 g wiórków kokosowych

Jak ugotować kaszę jaglaną?

To ważne, bo wiele osób ma problem z tym, że po ugotowaniu kasza jest gorzka. No cóż, jeśli kupiona przez Was kasza nie pachnie zbyt zachęcająco i mimo tego, że właściwie ją przygotowaliście, po ugotowaniu nadal wyczuwacie jej gorycz, najwyraźniej trafiliście na kaszę nieświeżą.

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem powinno się przepłukać na sitku najpierw zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem (ewentualnie jeśli z Waszego kranu leci bardzo gorąca woda, możecie kaszę wypłukać tylko pod bieżącą wodą). Następnie tak przygotowaną kaszę wsypujecie do wrzątku, mieszacie i gotujecie aż kasza wchłonie niemal cały płyn (około 15 min) i odstawiacie pod przykryciem na jeszcze 10 minut.

Kaszę jaglaną gotuje się w proporcji 1:1, czyli np. szklanka wody na szklankę kaszy. Kaszę jaglaną miesza się tylko bezpośrednio po wrzuceniu na wrzątek. Później nie jest to konieczne. Raczej nie ma szans, żeby się przypaliła.

Ciasteczka z kaszy jaglanej – wykonanie

Kiedy macie już ugotowaną i przestudzoną kaszę, wrzućcie do niej obrane banany i wiórki i zmiksujcie do połączenia się składników. Następnie z masy uformujcie płaskie owalne ciasteczka i rozłóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z kaszy jaglanej pieczcie około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w zależności od tego, czy chcecie by były bardziej, czy mniej przypieczone.

Ciasteczka są naprawdę pyszne i nie trzeba ich w ogóle dosładzać, bo wystarczającą słodycz zapewniają im dojrzałe banany. Chyba, że lubicie ekstremalnie słodkie ciasteczka, wtedy do masy możecie dodać trochę miodu. Zamiast sięgać po sklepowe słodycze napakowane chemią, warto skusić się na własnoręczne przygotowanie słodkości. Na pewno wyjdzie Wam to na zdrowie.