Uprawa rabarbaru – wszystko co musisz o niej wiedzieć

uprawa rabarbaru

Rabarbar to roślina wieloletnia, odporna na mróz, posiadająca niezbyt wygórowane wymagania glebowe. Biorąc pod uwagę te fakty, Polska śmiało mogłaby być czołowym producentem tej rośliny. Mimo to uprawa rabarbaru ciągle jest u nas mało popularna, wręcz niszowa. Być może związane jest to z faktem, że wiedza o właściwościach tej rośliny nadal jest mało rozpowszechniona. Większości osób rabarbar kojarzy się z kompotem, ewentualnie ciastem, tymczasem ma on o wiele więcej zastosowań w przemyśle spożywczym. Co warto wiedzieć o jego właściwościach – poniżej małe kompendium wiedzy o uprawie rabarbaru.

Uprawa rabarbaru – stanowisko i wymagania glebowe

Ze względu na niewygórowane wymagania glebowe rabarbar często sadzony jest na mało urodzajnych ziemiach o odczynie pH od 5,5 do 7,0. Roślina ta lubi stanowiska słoneczne lub półcieniste. W okresie wzrostu należy pamiętać o stałym nawadnianiu uprawy. Niedobór wody może spowodować znaczące obniżenie jakości  oraz ilości plonów. Rabarbar jest rośliną wieloletnią, a efektywność jego uprawy szacowana jest na 10-15 lat. Po tym czasie zalecana jest zmiana stanowiska uprawy.

Uprawa rabarbaru – wzrost i zbiór

Rabarbar zaleca się rozmnażać wczesną wiosną – marzec jest ku temu doskonałą porą. Roślinę najlepiej rozsadzać  przez podział karp. Można zrobić to od razu po przygotowaniu sadzonek – w marcu, jednak idealna pora na wysadzenie sadzonek do gruntu to końcówka września. Nim przyjdą pierwsze przymrozki, roślina zdąży się odpowiednio ukorzenić, by wiosną rozpocząć wegetację. Sadzonki powinny mieć kilka korzeni i przynajmniej jeden pąk liściowy. Rabarbar sadzimy do dołków o średnicy około 25-30 cm w rzędach oddalonych od siebie o mniej więcej metr.

Ogonki liściowe – jedyną jadalną cześć rośliny zbiera się już od drugiego roku uprawy. Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszej połowie maja i trwają około 4 tygodni. Najbardziej obfite plony uprawa rabarbaru przynosi po 4-8 latach.

Zebrany rabarbar można przechowywać do miesiąca czasu w temperaturze ok. 1°C przy dużej wilgotności powietrza, sięgającej 90%.

Uprawa rabarbaru – nawożenie i pielęgnacja

Postawą jeśli chodzi o uprawę rabarbaru jest regularne usuwanie pędów kwiatostanowych. Ich nadmierny wzrost powoduje znaczne obniżenie plonów. Warto także pamiętać o regularnym odchwaszczaniu uprawy. Idealne pod uprawę rabarbaru będą nawozy organiczne, takie jak obornik, czy kompost. Zaleca się także nawożenie mocznikiem, które wpływa na zmniejszenie ilości szkodliwych szczawianów w roślinie.

Zastosowanie rabarbaru

Rabarbar to nie tylko składnik kojarzącego się z początkiem lata kompotu. Sok z rabarbaru wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako naturalny konserwant. Oprócz tego rabarbar świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do ciast, mięs czy domowych konfitur.